България

Лена Бориславова: България години наред е държана зависима в сферата на енергетиката

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9190976 Лена Бориславова - началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Снимка: БГНЕС

Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че защитаваме националните интереси. Това каза в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова по повод правителствената визита в САЩ, при която бяха договорени по евтини доставки на газ. 

Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори за асредносрочни и дългосрочни договори за газови доставки. Преговаряме и с други държави за газ. Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция. Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ.

Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алатернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси. България години наред е била държана зависима в сферата на аенергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. 

Стратегически важно за страната е да имаме надежден доставчик на газ, който да не взима едностранно решения. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени. 

 

Турски поток е изключително скъп. Нека завърши проверката и ние ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа. Турски поток е строен от руски компании, които после са "дарили" превозни средства на бившите управляващи. Идеята за проверка не идва от САЩ. Проверката е с цел да се защитят националните интереси"

Лена Бориславова - началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков

"Правителството прави всичко, което е в интерес на България. Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл". Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодотелството в ЕС. С този законопроект ще можем да санкционираме руски граждани у нас, които са в забранителните спсисъци", разкри началникът на кабинета.  

"Всяка форма на протест е законосъобразна и трябва да се развива. Важно е протестите да не са самоцелни. Когато насреща има предложения от правителството, трябва да има диалог и да се вземе решение, а не да се протестира на всяка цена. Няма как превозвачите да са доволни в този момент, но ние стартирахме редици мерки. За лот 7 и 9 на АМ "Хемус" няма проекти за строеж, не е купен чакъл, но има плащане в размер на 10 млн. лева за озеленяване. Нали разбирате за какво говоря. Няма проект за строеж но едни 10 млн. са платени. Ясно е, че тези пари са изчезнали и няма да бъдат върнати. Продължаваме разговорите с всички протестиращи и се надяваме на диалог", заяви Бориславова. 

Говорим с нашите коалиционни партньори и търсим решения. С президента имаме различни визии по важни въпроси, но така работи едно демократично общество. Ако имаме единомислие по всички въпроси кабинет, опозиция, президент, общество, ще заприличаме на Северна Корея.

Лена Бориславова - началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков

Твърдението, че има много силен външен натиск по темата за Северна Македония не е вярно. Сега в САЩ ни попитаха само "какво става". Не е имало никакъв натиск. Ние казахме, че работим със Скопие и чакаме реални резултати. Искаме да видим стъпки, с които ще бъдат защитени интересите на българските гарждани в Македония. Темата за Северна Македония е опит за вътрешна дестабилизация на кабинета. Всичко ще бъде обсъдено с коалиционните партньори и няма как темата Македония да стане причина за падането на правителството", завърши Лена Бориславова.