Политика

Рая Назарян, ГЕРБ: Целта ни е да може да се търси отговорност на главния прокурор

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Идеята на нашето предложение е да може да се търси отговорност на главния прокурор, когато се налага.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адвокат Рая Назарян от ПП ГЕРБ, по повод предложението на партията да се създаде нов орган, който да разследва главния прокурор.

Преценката кой да влиза в тричленния състав на този орган предстои да бъде подложена на широк публичен дебат, за да може да се намери най-добрата формула, за да се постигне независимост и справедливост“, уточни тя.

Отговорност на главния прокурор ще се търси при деяния с висока обществена опасност – това е основното. Към настоящия момент правомощията на главния прокурор действително са много големи. Трябва да има механизъм за търсене на отговорност“, посочи адвокат Назарян.

 

Става дума за деяния от общ характер, против Републиката, против основни права на гражданите... Множество са, трябва да си говорим изцяло за Наказателния кодекс в момента. Имаме идеи за промени и там – за да може да бъде създаден един нов, по-адекватен Наказателен кодекс, тъй като все още се ползват разпоредби, писани в условията на диктатура. Трябва да бъде осъвременен съобразно настоящите социално-политически, икономически условия, за да имаме един адекватен Наказателен кодекс.

Може би политиците трябва да спрат да навлизат в материя, която не познават толкова добре, а именно съдебната система, защото тя е независима власт, различна от изпълнителната, има друга структура, други послания, и тя трябва да гарантира други принципи на правовата държава. Докато се политизира този въпрос, никога няма да може да се стигне до крайно, единно решение, което да е полезно за обществото“, убедена е юристката.

На въпрос дали се мисли в посока намаляване на мандата на главния прокурор, тя отговори, че това е възможност, върху която може да бъде помислено – дали да не бъде намален срока, с идеята да бъде гарантирана неговата независимост и стриктно спазване на функциите му.

Усещането за корупция винаги се свързва с елемента на човешкия фактор. Изключително важно е изборът на кадрите да е свързан с високи нравствено-етични и морални качества. Това гарантира независимостта на системата“, смята Назарян.

Цялото интервю вижте във видеото.