Политика

Стою Стоев, ПП: Имаме действащ договор, който „Газпром“ не изпълнява

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Аз не мога да разбера какво означава да се водят преговори с „Газпром“. Ние имаме действащ договор, който „Газпром“ не изпълнява.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Стою Стоев от „Продължаваме промяната“ по „газовата“ тема.



Ние всеки един ден сме заявявали количествата по този договор. Точно във връзка с един арбитраж, от наша гледна точка, защото ние сме страната, която е ощетена по този договор, защото ние сме изправната страна, заявявали сме си количествата до този момент, заявявали сме си плащанията по договора в долари... Но руската страна отказа да изпълнява този договор. Не знам дали от служебното правителство са си заявявали количествата, но е изключително опасно да се говори от една страна, че тя ще загуби евентуален арбитраж. Това обслужва небългарския интерес“, поясни Стоев.

 

Ето какво още каза той:

Нашите различия с президента идва от това, че ние смятахме за най-добре, че трябваше да се приемат във всяка ситуация тези седем танкера, да се направи всичко възможно те да бъдат взети, защото те бяха договорени, бяха сигурни доставки на газ, които щяха да осигурят голяма част от потреблението на страната през зимните месеци. След като се отказахме от тези оферти, ние сега търсим в последния момент да намерим някакви доставки, което поставя страната в изключително лошо положение. И съм изключително притеснен от действията на служебния кабинет и този кризисен щаб, който се създаде, защото лично за мен този щаб създаде кризата, а не я решава.

Слотовете са били държани от други компании, които са ги продавали с някаква надценка. Каква е била надценката – никой нищо не казва. Не казаха каква е цената, която те са отказали да платят за тези слотове. В разговор с гръцкото правителство те увериха, че на Ревитуса е имало свободни капацитети – половината капацитети са свободни на този терминал. Това е една недоизказана истина, която беше скрита от този кризисен щаб. Това не е в интерес на нашата страна.

Дори и да осигурят количества газ допълнително, и ние вече сме ги били закупили тези седем танкера, те можеха да се препродадат. Всеки енергиен експерт го каза това нещо. Трябваше задължително да се вземат тези танкери и после, ако бяха излишни, дай Боже да са излишни в тази ситуация, щяха да се препродадат. Сега нямаме нищо сигурно, на един непостроен терминал ще увеличаваме капацитета двойно, ще се молим на „Газпром“, въпреки че те са некоректната страна и не са изпълнили договора си.



Цялото интервю, по тази и други актуални теми, вижте във видеото.