Свят

Серия от технически проблеми отлага мисията до Луната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Lunata

Серия от технически проблеми отложи изстрелването на ракетата „Артемис 1“ към Луната. Теча на гориво и проблем с един от двигателите спря обратното броене. Преди това имаше забавяне заради гръмотевични бури в морето. Следващият опит за изстрелване ще бъде най-рано в петък, твърди агенция Асошиейтед прес.


Проблеми около историческия полет до Луната.


Теч на гориво прекъсна обратното броене на изстрелването на новата лунна ракета на НАСА рано в понеделник. Той се появи отново на същото място, на което е имало теч по време на генералната репетиция през пролетта.


Открита е пукнатина в междинния резервоар, част от ракетата "Артемис 1", която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород, а инженерите обследват причините. 
Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя. Минути след установяването на авариите, обратното броене за изстрелването на ракетата беше спряно.


Контрольорите на изстрелването спряха операцията по зареждане с гориво, която вече закъсняваше с един час заради гръмотевични бури в морето. Те бавно възобновиха процеса, за да потвърдят, че наистина става въпрос за изтичане на водородно гориво, а не за повредени сензори, но алармите наложиха нова временна пауза.


НАСА и Европейската космическа агенция подготвят изстрелването на комбинирания космически апарат SLS-"Орион", който да проправи пътя към трайното присъствие на хора на Луната. Мисията "Артемис 1" трябва да продължи 42 дни.


Следващият опит за изстрелване ще бъде най-рано в петък, твърди Асошиейтед прес.