Euronews Сега

Доставките на газ: Постигнато е споразумение да удвоим капацитета в Александруполис

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„България и Гърция са постигнали принципно споразумение за увеличаване на газовите доставки от  Александруполис.“ Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов след среща при президента Румен Радев с представители на ръководството на гръцките компании строители на обекта.

Строящият се терминал за втечнен газ в Александруполис трябва да бъде завършен през втората половина на 2023г. От него е договорено страната ни да получава  1 млдр. кубически метра газ за срок от 10 години.

 

Желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за средносрочно и дългосрочно сътрудничество. Затова днес беше взето решението да се удвои капацитетът на България.

Росен Христов - служебен министър на енергетиката

"Нашето участие в самия проект е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е нещо съвсем отделно. Увеличава се двойно - от 500 на един милиард кубични метра“, допълни министър Христов.

На срещата с гръцките представители президентът Радев подчерта, че кабинетът е поел ангажимент да гарантира доставките на природен газ през целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Той наблегна на значимостта на обекта за стабилността в региона.

 

Този обект е не само от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, но и за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите, в Централна и Източна Европа.

Румен Радев - президент

Капацитетът на терминала е от изключителна възможност, смятаме,че България е с приоритет, тя е по пътя към различните пазари. Движим се по график, за да завършим обекта в срок. Движим се по график, за да завършим проекта в срок,разбираме значимостта му за всички и правим всичко възможно.

Костис Сифнеос - изпълнителен директор на "Gaztrade"

В проекта, освен Гърция и България, участие имат Сърбия и Северна Македония.