Добро Утро, Европа

Мажд Алгафари: Гранични полицаи са съучастници в по-лесното преминаване на мигранти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Следващото правителство трябва да направи законодателни промени и всеки, който преминава границата нелегално, да бъде съден.“ Това заяви в студиoто на Euronews Bulgaria журналистът Мажд Алгафари. По думите му има гранични полицаи, които са преки съучастници в трафикът на мигранти на границата. 

 

Ето какво още каза той:


Засилен мигрантски натиск има, но той е от отдавна. Той не е спирал никога. Намалява единствено през студените месеци. Лятно време става един ад по границата между България и Турция.


Член 279 от Наказателния кодекс гласи (по смисъл), че всеки, който нелегално преминава границата, подлежи на лишаване от свобода до 5 години. През 2013 и началото на 2014 година съдехме абсолютно всеки, който влизаше в България по този начин. Има осъдени с условни присъди, но всички до един бяха осъдени. Някъде към началото на 2014 година някой, от някъде, горе от върховете, разпореди те да минават по ал. 5 от същия този член. А тя гласи, че този, който влиза в Република България с цел да поиска убежище, не носи такава отговорност.


Да де, но никой не търси убежище. Всички до един подават молба за закрила, но не и за убежище. И я подават не защото искат, а защото са задържани. Ако не бъдат задържани, те продължават и излизат от България.


Ако се приложи законодателството, така както трябва да бъде, този натиск ще спре. Защото и сирийците, и иракчаните, и афганистанците ги е страх от това да бъдат осъдени.


Цялото интервю вижте във видеото.