Добро Утро, Европа

Станислав Балабанов, ИТН: Искаме да сменим системата, защото това е пътят към нормалността

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това е логичният път към една нормалност. Защото това, което ние видяхме в последните повече от година и половина време, е тотална разруха в институциите и в парламентаризма с хората и личностите, които се бяха облагодетелствали с власт от толкова много години. За нас тази система е неработеща и затова искаме да постъпим по възможно най-демократичния начин. Да питаме хората дали е време България да смени начина си на управление с промяна на политическата система и да преминем към президентска република, защото видимо парламентарната в последните 30 години не произведе нищо добро.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ относно идеята за референдум за смяна на формата на държавно управление.

От партията на Слави Трифонов се надяват референдумът да бъде успешен и да се реализира до няколко месеца. Балабанов обяви още, че днес партията ще обяви водачите си на листите за предстоящите избори.

Това е от компетенцията на едно Велико народно събрание, когато му дойде времето, след един референдум, надяваме се той да бъде успешен, ще се изчисти от компетентните органи на едно ВНС. Защото така или иначе, изцяло президентска или полупрезидентска , тя пак е президентска република, тук въпросът е към какво се стремим.

„Ние нищо не сме провалили, напротив. Ние се опитахме да постъпим изключително морално и достойно, когато имахме възможност и бяхме първа политическа сила. Никой не ни подкрепи, ние не сме провалили нищо“, така Балабанов отговори на обвиненията на експерти, че ИТН е провалил два мандата за съставяне на правителство.

„Кои са експертите? Искате ли да ги посочим експертите, които са на заплата в момента по телевизиите от определени неправителствени организации, които играят в отбора на конкретни политически партии, които нямат интерес от смяна на системата“, попита той.

Цялото интервю вижте във видеото.