Европа

Ловци на мини: Великобритания дарява на Украйна шест подводни дрона

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Великобритания ще достави на Украйна подводни дронове, които могат да идентифицират мини. Тези апарати са важни за украинския флот, тъй като трябва да бъдат прочистени от взривни устройства ключови пристанища на Черно море, за да отплават още кораби със земеделска продукция. 

 

Великобритания ще дари шест подводни дрона на Украйна, за да ѝ помогне да неутрализира руските мини край бреговете си и ще обучи украинските войници да боравят с тях.


Тези "леки, самостоятелни устройства са предназначени за използване в плитки крайбрежни зони, и са способни да работят до 100 метра под морското равнище за откриване, локализиране и идентифициране на мини (...), така че военноморските сили на Украйна да могат да ги неутрализират", посочва британското министерство на отбраната.

 

Това е подводен дрон, който ще ни бъде много полезен за прочистване на морските зони и локализиране на мини в критичен район, близо до Одеска област.

Андрий – служител в украинските ВМС

Обучението за първите украински моряци вече е започнало, а до месеци то ще бъде преминато от десетки членове на украинския флот.


Военната помощ идва в момент, когато, според британското министерство на отбраната, "Русия превръща храната в оръжие, като унищожава украинското селско стопанство и налага блокада на пристанищата на страната в Черно море, за да предотврати износа".

 

Те трябва да могат бързо да прочистят главния маршрут за корабите от пристанищата си. Това е много важно, защото има огромен натиск – глобален натиск – да започнат износа на това, което може да се нарече планина от зърно в Украйна. Зърнените култури трябва да започнат да се придвижват.

лорд адмирал Алън Уест – бивш морски лорд на британските ВМС 

Въпреки че няколко кораба, превозващи зърно, успяха да напуснат Украйна съгласно условията на споразумение, договорено с посредничеството на ООН, тези операции "остават ограничени от подводни мини, оставени от руските сили по крайбрежието" на страната, твърди Лондон.