Euronews Уикенд

Раздават таблетки йод на хората около АЕЦ „Запорожие“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Таблетки йод са били доставени на жителите близо до Запорожката атомна електроцентрала на фона на реалните страхове, че боевете около комплекса могат да предизвикат тежка ядрена катастрофа.
Предпазната мярка последва временното изключване на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от националната енергийна мрежа на Украйна. Киев заяви, че частично е свързал отново централата към националната система.

 

Ситуацията около АЕЦ „Запорожие“ остава много рискована и опасна. Всяко по-нататъшно изключване на централата от националната електропреносна мрежа или действия от страна на Русия, които биха могли да предизвикат спиране на реакторите, отново ще поставят централата на една крачка от катастрофата.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Украйна обяви планове за разширяване на задължителните евакуации на цивилни, живеещи около фронтовата линия. Вицепремиерът Ирина Верешчук каза, че евакуацията на жени с деца и възрастни хора ще бъдат приоритет за някои райони на Харковска област и южните области Запорожие и Николаев. 

Украинските сили са ударили важен мост, използван от врага в южната Херсонска област, съобщава южното военно командване на Украйна. Дариевският мост е единственото контролирано от Русия съоръжение за преминаване на река Инхулец, което разделя окупираните от руските сили райони западно от Днепър на две части.