Европа

Грандиозна заря за националния празник на Унгария

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ярки фойерверки озариха небето над Будапеща, с което бе отбелязан националният празник на Унгария. Светлинното шоу, което трябваше да се проведе седмица по-рано, бе отложено, след като метеоролози дадоха прогноза за проливен дъжд. Впоследствие двама висши служители на Националната метеорологична служба бяха уволнени, след като прогнозата им не се сбъдна и над Будапеща не валя дъжд, макар че в други части на страната имаше бури.
Сега фойерверките, които бяха обявени като най-мащабните по рода си в Европа, привлякоха десетки хиляди хора на брега на Дунав.

 

Възмутен съм, че двата висши метеоролози бяха уволнени, тъй като не можеш да прогнозираш времето на 100 процента. И точно затова дойдох днес тук.

Габор Валтер Толчли, зрител 

Заради сгрешената прогноза за времето работата си загубиха директора на Метеорологичната служба Корнелия Радиш, която бе на този пост от 2013 г., и нейният заместник Гюла Хорват. 
Уволненията доведоха до обвинения от критиците на националистическото правителство на Виктор Орбан, че оказва политически натиск, напомнящ за комунистическото минало на страната.