Добро Утро, Европа

Ковачевски призова депутатите на РСМ да подкрепят конституционните промени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова всички 120 депутати да подкрепят конституционните промени. Той напомни, че те са условие за отваряне на преговорните глави за членство в Евросъюза. С тях трябва да бъдат вписани българите и други общности като пълноправни членове на македонското общество.
Депутатите, които представляват гражданите, трябва да бъдат на висотата на задачите и всички 120 от тях да подкрепят пътя на Северна Македония към пълноправно членство в ЕС. За това призова македонският премиер Димитър Ковачевски.
За да започнат преговорите по някои глави, трябват промени в конституцията, в които ще бъдат включени части от други народи.
В момента става дума за българите, хърватите, черногорците, но и част от израелския народ вече изрази такова желание, египтяните вече подадоха официално искане.

 

Вярвам, че всички 120 депутати трябва да подкрепят конституционните промени, защото с тях се вписват части от други народи, които живеят тук и които са изразили желание да бъдат част от нашата конституция. Ние вече имаме представители на народи, освен македонския, които са вписани в конституцията. Има държави с до 25 народи в конституциите си като Хърватия, а това само обогатява обществената кохезия. Димитър Ковачевски, премиер на Македония

Димитър Ковачевски, премиер на Македония

Конституционните промени ще преминат през процес на парламентарно обсъждане и са нещо, което страната трябва да извърши, подчерта министър-председателят.
Той призова въпроси като конституционните промени да не бъдат използвани за тяснопартийни интереси.
В страната има ясно диференцирани две коалиции – едната е за европейска Северна Македония и заедно с по-голямата част от гражданите иска да види страната като част от ЕС, и ВМРО-ДПМНЕ и Левица, които са против членството в ЕС и поради тази причина постоянно изтъкват нови причини, които нямат никаква връзка с действителността. Втората коалиция не предлага никаква алтернатива.
Северна Македония вече е започнала преговорите с ЕС, публикуван е календарът на процеса на скрининг и на 14 септември екипите ще бъдат в Брюксел, където официално ще се проведе първата среща.