Общество

Михаил Миков: Натискът ще се засилва, трафикът на мигранти генерира огромни ресурси

От Euronews България Euronews България

Натискът върху МВР, постоянното орязване на броя служители и средства в системата са сред причините за трагедията в Бургас.

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър Михаил Миков.

„Турция вече трудно издържа мигрантския наплив от Сирия и търси начин за връщане на мигрантите“, посочи Миков.

По думите му международни и социално-икономически проблеми обуславят нарастващия мигрантски натиск към България.

„От друга страна, проблемите в България са свързания с постоянния натиск върху МВР да на намалява служителите и средствата за сигурност, а в същото време да се поставят нови и нови задачи, започвайки от охрана на границата и стигайки до урегулиране на движението“, заяви бившият вътрешен министър.

Според него мигранти има в цялата страната, като те се стремят да напуснат страната ни през границата с Румъния или Сърбия.

„Трафикът на хора е генератор на огромни финансови ресурси, подобно на трафика на наркотици. Когато има огромни финансови ресурси, винаги е възможно да има и корупция“, отбеляза Миков и подчерта, че част от проблема с демотивацията на служителите на МВР се състои в „постоянното сатанизиране“ на силото ведомство.

Бившият вътрешен министър смята, че автобусът с мигранти е можел да бъде спрян, както преди, така и след кръстовището в Бургас, на което се случва катастрофата с полицейския автомобил.

„Всички сили на полицията бяха включени за спирането на този автобус. Той можеше да бъде и проследен, за да се види къде отиват тези мигранти и кои са низходящите трафиканти в България“, коментира Миков.

По неговите думите полицейските служители са действали самоотвержено.

„Нека разследването да установи какви команди и задачи са имали и каква цел“, посочи бившият вътрешен министър.

„Целта на т.нар. ограда на границата с Турция е да затрудни преминаването на границата, но в никакъв случай тя не може да предотврати преминаването на границата“, каза Миков.

Според него Гранична полиция в този числен състав не може да изпълнява задълженията си. Той е на мнение, че мигрантският натиск към България ще се засилва, и затова трябва страната ни да поиска солидарност от Европа.

„Не може северните страни да разглеждат България и Румъния като втора категория членове на Шенгенското пространство. Крайно време е България много категорично да постави в Брюксел въпросът за пълноправното си членство в Шенген, включително с финансово ангажиране на тези страни“, отбеляза Миков.

Целия разговор вижте във видеото.