Европа

Опасна ситуация: Запорожката АЕЦ е била изключена напълно от електропреносната мрежа за часове

От Euronews България Euronews България

За първи път в историята на своето съществуване Запорожката АЕЦ е била изключена напълно от електропреносната мрежа в резултат на действията на руските окупатори.

Украинската държавна компания "Енергоатом" обяви, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която от март е под руски контрол, се е наложило да бъде изключена заради пожари наблизо и на два пъти се е стигнало до прекъсване на линията, свързваща АЕЦ-а с украинската електропреносна мрежа.

Останалите електропроводи са били прекъснати в резултат на руски обстрел. Токът спря и в съседната Херсонска област, на запад, която от март е под руски контрол.

Станцията за радиационен мониторинг, която предоставя данни на Международната агенция за атомна енергия, е повредена. В момента тя не работи.

Руски военнослужещ

Загубата на електрозахранване на централата е сериозна причина за безпокойство, тъй като прекъсването може да доведе до изключване на охладителните системи, които са от съществено значение за безопасната работа на реакторите, а аварийните дизелови генератори понякога са ненадеждни.

По късно централата отново е свързана с електропреносната мрежа, 

Според руските държавни медии в момента работят само два от шестте енергоблока. Технически специалисти от Украйна продължават да работят с ядреното оборудване.

На фона на нарастващите опасения, че боевете в региона могат да предизвикат ядрена катастрофа, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия заяви, че се надява да изпрати мисия за оценка на ситуацията в атомната електроцентрала "Запорожие" в рамките на "няколко дни".

Тази операция е изключително сложна. Като начало, да стигнем дотам. Това е военна зона. В Украйна е трудно, вече два пъти съм бил там. Така че трябва да имаме всички мерки за сигурност, в смисъл на физическа сигурност, да не бъдем обстрелвани. Сега има общо признание, че трябва да сме там и то скоро. Киев го приема. Москва го приема. Трябва да отидем. И ние ще бъдем там, надявам се, много, много скоро.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия

Продължават преговорите за начина, по който мисията ще получи достъп до централата. Гроси се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон, който миналата седмица в телефонен разговор притисна руския президент Владимир Путин да позволи на агенцията на ООН да посети обекта.

Украинците отново са обезпокоени за съдбата на централата в страната, в която през 1986 г. в Чернобил се случи най-тежката атомна авария в света. Киев твърди, че Русия по същество държи ядрената централа от съветската епоха като заложник, съхранява оръжия в нея и предприема атаки от околностите ѝ. Москва пък обвинява Украйна, че безразсъдно обстрелва съоръжението, което се намира в град Енергодар.

Украйна не може просто да спре ядрените си централи по време на войната, тъй като е силно зависима от тях. 15-те й реактора в четири централи осигуряват около половината от електроенергията в страната.