Политика

Емануил Йорданов: Армията може да помага на полицията в охраната на границата

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Да се подобри организацията на работа, да се подобри материалното осигуряване, да се потърсят възможностите за едно по-ефективно включване и на армията в охраната на държавната граница.“ Така бившият вътрешен министър Емануил Йорданов отговори на въпроса какво трябва да се направи, за да се избегнат инциденти като днешния, в който при катастрофа с автобус, превозващ мигранти, загинаха двама полицаи.

„Защото по същите поводи – каналджийството, навремето, преди няколко години, бяха възникнали спорове дали армията има възможност или няма. А в Закона за отбраната и въоръжените сили беше написано съвсем ясно, че армията има компетентност в тази насока и съвсем спокойно би могло да се използват и военнослужещите“, поясни той.

 

Ето какво още каза той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Не само в тази сфера, а и във всички останали, когато възникне някакъв тежък проблем, се възбуждат съответните дискусии, набелязват се мерки, сочат се виновни, а в крайна сметка с отминаване на времето всичко се забравя и преминаваме към следващите теми. За съжаление, времето и средствата очевидно не достигат, за да може нещата да бъдат решени по най-добрия начин.

Основните пропуски на държавата са организация и материално осигуряване. Всички знаем как на границата се командироват служители на МВР, но въпреки тези командировки не им се осигуряват нормални условия нито за работа, нито за почивка, да не говорим за заплащането, където извънредният труд е ограничен във времето като възможност за признаване като такъв. И в крайна сметка хората са преуморени, недостатъчно заплатени – това няма как да не се отрази на работата.

Със сигурност една оставка не може да реши проблема. В крайна сметка начинът на работа в МВР е формиран в продължение на горе-долу 12 години при едно и също управление. Необходими са много усилия, за да бъде преодоляна инерцията от миналото и нещата да бъдат организирани по друг, значително по-съвременен начин.

 

Цялото интервю вижте във видеото.