Политика

Бивш директор на „Гранична полиция“: Разрухата в МВР е тежка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Разрухата в МВР е тежка, в последните години всичко катастрофално се разруши.“ Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Валери Григоров, бивш директор на „Гранична полиция“. Според него охраната на границата не се осъществява ефективно, а  екипът от полицаи е поел по-голям риск от необходимото.

 

Ето какво още каза той:

 

Искам да изкажа моите съболезнования и искрени съжаления за това, че са загубени два човешки живота, и то на колеги, които са млади, които имат бъдеще, които имат свои семейства и близки. Искрено съжалявам и изразявам своята съпричастност към мъката на близките и колегите, които са в екипа.

 

На министъра на вътрешните работи му е прекалено рано да поставя оценки и прекалено рано е да определя кой е виновен за причинената смърт на двама колеги. Когато аз бях в МВР, повече от 20 години, загубиха живота си повече от 95 служители, в тази хроника добавяме още два млади човешки живота, които имаха бъдеще и своето развитие в професионален план.

 

Аз бих направил няколко извода, които са емблематично показателни от този случай.

 

На първо място това е, че „Гранична полиция“ в този си щатен състав и персонален ръководен състав, не може да осъществява своите основни функции по охрана и опазване на държавната граница. И това е видно на всички политически личности и министри, които бяха в МВР в последните 10 години. Ще ви дам конкретен пример: 2006 година, в навечерието на приемането ни в ЕС, аз бях директор на службата и тя по щат бе 9 452 души. В момента е под 6 хиляди и това е приносът на Румен Петков и на следващите министри, които унищожително разрушиха службата. Затова възразявам и срещу позицията на служебния министър, който от една седмица е министър, и който веднага оценява и дава негативна оценка на дейността на „Гранична полиция“.

 

Безспорен факт е, че има „чадър“ над трафика на хора. В мои интервюта, включително за западни медии, съм развивал механизма за трафик на хора през турската граница. Известно е на всички, че доста известен криминален престъпник от Бургас има силно влияние, той управлява процесите. Известен е и фактът, че зам.-директор на „Гранична полиция“, който подписа договори, за което беше уволнен, в правителството на Бойко Борисов, в момента продължава да е ръководен служител в МВР. Много тежка, дълбока е разрухата в структурите на МВР. И за съжаление, последната година и половина, управлявано от Бойко Рашков, катастрофално се доразруши, поставяйки хора, които нямат представа от това какво означават основните функционални задължения на определени основни структури в МВР.

 

Цялото интервю вижте във видеото.