Общество

Кристина де Бройн, УНИЦЕФ: Децата плащат най-високата цена на войната

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„В УНИЦЕФ отбелязахме вчера шест месеца от началото на военния конфликт. Децата плащат най-високата цена, те са най-уязвими и най-остро се засягат от такава криза.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ у нас.

„В момента подготвяме нашата кампания „Добре дошли в училище“. Убедени сме, че основен фактор за равенството и стабилизирането на децата, на всяко място, след трудните месеци, които са преживели, е училището. Едно училище не е само сграда. То е едно място, където се чувстваш сигурен, на безопасно място и наравно със своите приятели и съученици“, поясни тя.

УНИЦЕФ България се включи активно в отговора на хуманитарната криза, породена от войната в Украйна. Общо 24 540 деца и възрастни от Украйна са подкрепени от програми и услуги на УНИЦЕФ в България от началото на войната.

УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 6 центъра за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психологична подкрепа и правни съвети, както и да бъдат насочени към услуги.

С наближаването на новата учебна година УНИЦЕФ стартира и кампанията „Добре дошли в училище в България“. Заедно с партньори провеждаме поредица от информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България. За първите две седмици стотици украински семейства получиха информация за стъпките за включване на децата в българската образователна система.



Цялото интервю с Кристина де Бройн вижте във видеото.