Добро Утро, Европа

Добрев, ГЕРБ: Как другите могат да плащат директно на „Газпром“, а България – не?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Как са помогнали на държавата, ако купуваме същия руски газ пак от „Газпром“, само че от фирмата на „Газпром“ в Румъния и по-скъпо? А другите как можаха? А Германия, Австрия, Италия, как можаха, а България не можа?“ Тези въпроси зададе в студиото на Euronews Bulgaria Делян Добрев от ГЕРБ по отношение на тезата на „Продължаваме промяната“, че е било невъзможно да се купува природен газ директно от „Газпром“.



Ето какво още каза той:

Кой е виновен и кой не в този спор, дали руснаците ни спряха газа или ние сами си го спряхме, вероятно ще се реши в един бъдещ арбитраж, защото такъв неминуемо ще има. Този арбитраж ще бъде, за съжаление, за сума, която вероятно ще наближи 1 млрд. евро. И нашите опасения са, че може да се наложи да си платим втори път този руски газ, пак на „Газпром“, само че без да го получим – просто като наказание заради клауза в договора (ако ни осъдят на арбитража).

България 2012 година ги премахна тези посредници. Между другото, същите компании, които сега се връщат и оскъпяват газа с 28% в един конкретен случай, който ще ви покажа. Ние ги махнахме посредниците през 2012 година и цената падна с 22-23%. Не е нормално една държава, едно държавно предприятие да купува газ за цялата ни държава от посредници. Защо не си купим газа директно от производителя? Не казвам „Газпром“. Ние смятаме, че „Газпром“ е ненадежден партньор, не трябва да се купува от „Газпром“ след началото на войната в Украйна.

Как другите успяват да си плащат? Германия, Италия, Австрия, един куп държави в ЕС, над 10 държави си плащат по новата схема, по която поискаха руснаците, плащат си в евро и в долари в „Газпромбанк“, след което те се превалутират, а ние не можем да си платим. Не, че търговското дружество не може да плати, има решение на Министерски съвет на оперативно заседание на 13 април, тоест има политическо решение за да не се плаща по новата схема. И това е най-голямата заплаха в арбитража – дали, ако загубим този арбитраж, ще се окаже, че това е може би най-голямата грешка в енергетиката на нашата държава последните 100 години. Надявам се, да са мислили и да са консултирали всяко свое действие с адвокати, за да не се стигне дотам.

Но тъй като споменаваме няколко пъти „Газпром“, тези посредници са на „Газпром“. Тези 86 евро са зачертани (показва схемата – бел. ред), защото са по съществуващия договор, по който ние не купуваме. В същото време виждате, че купуваме по 110 евро газ, който е от компанията WIEE Румъния. Тази компания е 100% собственост на „Газпром“. Ние не купуваме от „Газпром“ директно, а купуваме от румънската компания на „Газпром“ с 28% по-скъп газ.



Цялото интервю вижте във видеото.