Euronews Сега

Отмениха екстрадицията на Алексей Алчин

От Euronews България Euronews България

Варненският съд е отменил екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин. Това научи Euronews Bulgaria от свои източници.

Решението е окончателно. Съдът е приел, че може да му се влоши здравето и че има заплаха за живота му, ако бъде върнат в Русия. Съдебният състав отмени и наложената на Алчин мярка „задържане под стража“. Той бе освободен и веднага напусна сградата, за да прегърне жена си и да се срещне с приятелите и поддръжниците си, които го очакваха. Алчин заяви, че остава в България, за да помага на политически дисиденти от Руската федерация.

Адвокатите на Алчин изразиха удовлетворение от решението на съда. Според тях е възможна хипотеза руските власти отново да поискат екстрадирането на клиента им, ако продължат задочно наказателното производство срещу него и се стигне до осъдителна присъда.

Приятелите на руския опозиционер заявиха, че с решението си Апелативния съд е доказал, че България е европейска държава, в която правата на гражданите са приоритет. Очаква се до 6 месеца Алексей Алчин да получи статут на постоянно пребиваващ в България, тъй като в момента той все още е руски гражданин.

Вчера бившият депутат в руската Дума Генадий Гудков свидетелства пред Апелативния съд във Варна, че има опасност за живота и здравето на Алексeй Алчин, ако той бъде екстрадиран в Русия.

В родината си Алчин е бил обявен за издирване от прокуратурата по дело за укриване на ДДС. Според близките му обаче, мотивите са политически, защото той е сред критиците на управлението ан Владимир Путин, като след началото на военния конфликт в Украйна публично изгори руския си паспорт. Генадий Гудков подкрепя тази теза и заяви, че в Русия няма нормално правораздаване.