Общество

Демерджиев: "Каналджиите" обявиха война на българската държава

От Euronews България Euronews България
Ivan Demerjiev Bgnes снимка: БГНЕС

"Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство."

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който пристигна на мястото на инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи след преследване на автобус с мигранти, предаде БТА.

"Ще направим всички необходимо да не се повтори този инцидент и да приключат тези действия, които зачестиха", увери той. Охраната по границата ще бъде засилена, каза министърът. Той съобщи, че са задържани лица и с тях се работи, като има съмнение за още едно лице, което се издирва в момента. Задържаните не са български граждани. 

 

За съжаление загубихме две прекрасни български момчета, най-искрени съболезнования на близките

"Акцентирах на този проблем още при встъпването си в длъжност, предприели сме много действия за неговото решаване. Сега ще усилим интензитета и ще включим и Министерството на отбраната", посочи той.  

"Ще разговарям с близките на загиналите полицаи, на място се извършват необходимите процесуално–следствени действия, това престъпление ще бъде разкрито", каза още министърът на вътрешните работи. 

"Още по пътя насам сме набелязали и предприели мерки, които се отнасят както към превозните средства, така и за хората, които се занимават с тази дейност, до хората, които не могат да удържат натиска или участват по някакъв начин в пропускането на мигранти през границата. През следващите дни ще има изключително интензивни мерки по отношение на всеки един от тях", заяви министър Иван Демерджиев. 

Ден на траур ще бъде обявен утре в Бургас в памет на загиналите при тежък пътен инцидент тази сутрин двама полицейски служители.

Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, който е на мястото на инцидента.

Той изказа съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите служители на реда. "В моите очи те са герои", каза кметът Димитър Николов.