Европа

31 години независимост на Украйна: Зеленски обеща, че няма да има териториални компромиси

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Шест месеца война с Русия и 31 години независимост от Съветския съюз отбелязва днес Украйна. Президентът Володимир Зеленски подчерта, че Киев няма да прави никакви компромиси, които да позволят на Москва да спечели териториални придобивки. Включително в южните и източни райони на страната, окупирани през последната половин година. Няма да преговаряме с терористи, категоричен беше той.

Точно шест месеца след началото на руската инвазия Украйна отбелязва Деня на независимостта. 31 години след отделянето си от Съветския съюз страната е в центъра на най-тежкия военен конфликт в Европа от десетилетия.

Затова и много от градовете в страната отмениха честванията за националния празник, включително и Киев. По улиците в столицата са разположени превзети руски танкове, за да напомнят за победите на укранските защитници в тежките боеве. В Харковска област, където през последните седмици има интензивни атаки, беше въведен комендантски час, който продължава до четвъртък сутрин.

В свое обръщение към нацията президентът на Украйна обяви, че с нахлуването на Русия страната му се е преродила. 

Той е категоричен, че страната няма да прави никакви териториални компромиси, включително в окупираните от руските части южни и източни райони. Според Киев, Москва контролира 20% от украинската територия от началото на инвазията. Няма да преговаряме с терористи, подчерта украинският президент.

 

След шест месеца опити да ни унищожат ние сме свободният народ на независима Украйна. И това е истината за нашето бъдеще. Свободните народ на независима Украйна. Преди шест месеца Русия ни обяви война. На 24 февруари цяла Украйна чу експлозии и изстрели. И на 24 август не трябваше да чува думите "Честит Ден на независимостта". На 24 февруари ни казаха, че нямаме шанс. На 24 август казваме: "Честит ден на независимостта, Украйна. През тези шест месеца променихме историята, света и себе си."

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да опита да направи "нещо особено жестоко" в следващите дни. Междувременно Съединените щати и Германия призоваха гражданите си да напуснат Украйна незабавно и да не пътуват натам, заради информация, че от Москва ще засилят атаките по граждански цели. Германските власти уточняват, че нямат възможност да организират евакуация

Украйна е част от Съветския съюз до 1991 година, когато Върховната рада на страната приема Акта за обявяване на независимостта.