Европа

Русия твърди, че убийцата на Даря Дугина се е укрила в Естония

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Външният министър на Естония нарече "провокация" твърденията, че определената от Москва за убийца на Даря Дугина е напуснала страната през границата с Естония.
Федералната служба за сигурност на Русия обвини Украйна за атентата с кола бомба и посочи за извършител жена на име Наталия Вовк. Тя посетила фестивал, на който била и Дугина във вечерта на убийството. От Москва разпространиха предполагаеми кадри на жената от момента, в който напуснала страната с дъщеря си през границата с Естония.
В понеделник властите в балтийската държава заявиха, че не са получили никакви официални искания от Москва за нападението. И допълниха, че могат да споделят информация за хората, влизащи в Естония, но в случая Федералната служба за сигурност на Русия не отговаря на изискванията за това.
Руски медии разпространиха и твърдението, че Наталия Вовк е член на "Азов". От украинския батальон отрекоха. А от Киев на свой ред казаха, че "руската пропаганда живее в измислен свят".
В памет на Дугина беше организиран помен. Руският президент Владимир Путин нарече атентата "грозно и брутално престъпление" и издаде указ за посмъртно удостояване на 29-годишната жена с орден за храброст.
Дугина е дъщеря на наричания "философ на Путин" Александър Дугин. 

 

Тя не се страхуваше. В последния ни разговор каза: "Татко, чувствам се като боец, като герой. Искам да съм такава, не искам различна съдба. Искам да съм с моя народ, с моята страна“.

Александър Дугин, баща на Даря Дугина

По-рано разследващи в Русия казаха, че убийството близо до Москва е планирано и поръчково. А бивш руски депутат обяви, че партизани от организация на име Национална републиканска армия поемат отговорност за нападението.