Euronews Primetime

Журналистът Чавдар Стефанов: Случилото се с Дугина е резултат от вътрешните противоречия в Русия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изненада е организацията, поела отговорността за покушението срещу Даря Дугина, тъй като тя е неизвестна и не съм я чувал.

Това каза пред Euronews Bulgaria журналистът Чавдар Стефнов, бивш кореспондент на БНР в Москва.

Иля Пономарьов, който е емигрант в момента в Украйна, преди това беше в САЩ, е първият и единствен руски депутат, който през март 2014 г. гласува в Руската Дума срещу анексията на Крим. Той затова впоследствие емигрира заради репресиите срещу него.

Той каза, че просто са го помолили да прочете този манифест. Подкрепя го с факти, като прибавя към тях няколко опожарявания на руски военни командатури, имаше диверсии по жп релси. Партизанската организация казват, че не са терористи, а са готови да се борят с оръжие в ръка срещу тези, които са узурпирали властта в Русия. Наричат Путин узурпатор, човек, който води Русия към гибел и искат да спасят Русия от гибел.

 

Те казват, че всеки от висшите чиновници, които водят войната в Украйна са също тяхна мишена. Путин също може да бъде мишена, стига да могат да стигнат до него.

Внимателно четох официалните медии и в Русия, и в Украйна и никъде нямаше нито дума за този манифест, нито кой е поел отговорността. То е обяснимо – за Русия е важно да не се разчуе, че нещо се случва. За Украйна ситуацията е деликатна. Руската пропаганда от снощи е насочена пряко към Украйна като виновница за покушението срещу 29-годишната девойка. И всякакви изказвания има, че трябва да се даде достоен отговор. Това ще даде отражение на двете страни – дали на бойното поле или по някакъв друг начин, аз не мога да прогнозирам, каза журналистът.

Фактът, че Украйна отхвърли да има нещо общо с тероризма, фактът и че украинските официални медии от сутринта мълчат за това кой е поел отговорността, показва, че Украйна се опитва да се дистанцира и да покаже, че това е чисто руска работа. Русия опитва да покаже обратното.



Има много сериозни вътрешни процеси в Русия, които клатушкат властта

Първо – това се дължи на неуспеха на руската армия в Украйна вече половин година. Ужким ограничената операция продължава. Руснаците дават много жертви, предимно наемници или войници на заплата. Но това, което сега се случва в Русия налива вода в мелницата на руските консерватори, чиято цел е да подтикват Путин към по-сериозни настъпления в Украйна.



Войната е незабележима за руския гражданин, който освен всичко е ходил на почивки, отпочинал е добре и не забелязва войната.

Александър Дугин е бурно развиваща се личност, започнала през 80-те години като антисъветчик. Преминал през основаване на Национал-болшевишката партия в Русия, след промените през 90-те, заедно с Лимонов. И от 2014 г. вече ревниво лоялен на властта и на Путин. Казват, че бил мозъкът на Путин и т.н. Има спорни становища. Едни казват, че е това е човекът, който чертае бъдещето на Русия и на света, който разсъждава глобално. Други казват, че това е един обикновен човек, който привежда нацизма и фашизма в действие и оправдава руската агресия в Украйна по всякакъв начин.

Книгата му е преведена и на български език. Главното в нея е, че първите три пътя – фашизмът, социализмът и либерализмът, са вече отишли на кино и нищо не може да се направи с тях. Четвъртият път остава, който е пътят на Русия и на глобализацията в тоя смисъл, в който тя го разбира. Дугин е съосновател на Евразийската организация, а щерка му беше сред лидерите на младежкото крило на тази организация. Дори един руски политолог я нарече бъдещата Мари Льо Пен.

Това което се случи с Дугин и дъщеря му е резултат на това, че има политически противоречия в самата Русия и те ще се изострят, заедно с руските неуспехи на фронта. Ако изборът на консерваторите надделее, това означава, че до края на месеца или до началото на следващия, в Русия ще започне мобилизация. Това означава още повече стягане на диктатурата и въвеждане на пълна диктатура.

Вижте цялото интервю във видеото.