Икономика

Искаме нефт и газ от Саудитска Арабия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Saudi Arab Служебният министър на външните работи Николай Милков и посланикът на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих. Снимка: МВнР

Служебният министър на външните работи Николай Милков и посланикът на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих са обсъдили двустранно сътрудничество в областта на енергетиката на среща.

Това съобщиха от Министерството на външните работи.

„Саудитска Арабия е готова да проведе разговори за доставка за България на нефт и природен газ“, е заявил посланик Факих.
От своя страна министър Милков е отбелязал, че съвместно следва да се проучат начините и средствата за осъществяването на такава доставка.
По време на срещата двамата са обсъдили и партньорството в области като икономиката, инвестициите, селското стопанство, туризма, отбраната, високите технологии, здравеопазването, както и взаимна подкрепа на кандидатури в международни организации.
В същото време служебният заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Хюсейн Хюсейнов.
В хода на разговора двете страни са подчертали двустранни отношения и стратегическото партньорство между България и Азербайджан, които на 5 юни 2022 г. отбелязаха 30 години от установяване на дипломатически отношения.

Българската страна открои голямата важност, която България придава на отношенията си с Азербайджан, като приоритетен партньор в региона на Южен Кавказ и широкия Черноморски регион, особено в контекста на енергийната диверсификация, подчертават от МВнР.
В хода на разговора е бил обсъден и въпросът за осъществяване на визита на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас.