Euronews Primetime

Пътешественик и писател разказва за Южна Америка в книга

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Последното ни пътешествие обхваща 6000 км в западната част на Южна Америка – от Сантяго де Чили до столицата на Колумбия Богота. На него е посветена новата книга „Подир сянката на кондора“.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria авторът й Изабела Шопова, пътешественик и писател.

Беше епично двумесечно пътуване през 2018 г., преди пандемията. Пътувахме с най-верния ми спътник – моята дъщеря, която ме придружава в почти всичките ми пътувания и приключения. Единственото изключение беше Антарктида, за което не ми е простила до ден днешен.

Първоначалните ни планове бяха да обиколим целия континент, но по стечение на обстоятелствата трябваше да го ограничим. Проблем бяха комарите и съпътстващите ги трески и болести. Затова се спряхме на пътуване по върховете на Андите, високо в атмосферата на много голяма надморска височина, където няма комари. Но подценихме височинната болест. Направихме грешката да се изкачим много бързо на височина над 5000 м, където пресичахме границата между Чили и Боливия.

 

В резултат на височинната болест си загубих ума, паметта и всички когнитивни способности

Тези симптоми се повториха в Ла Пас най-високата столица в света и Кито на Еквадор, която също е много високо.

Тръгнахме без планове, защото като нямаш планове няма как нещо да се обърка.

Едно от местата, които ми останаха в съзнанието са Галапаговските острови. Това е раят на земята – природата е недокосната, животните не се страхуват от хората, защото нямат естествени врагове.

Следващото приключение на Шопова е аналогова мисия до Марс в пустинята в Юта. Идеята е да живеят така както биха живели хора, ако кацнат на Марс.

Вижте цялото интервю във видеото.