Euronews Primetime

Сърбия сменя руския петрол с иракски заради санкциите на ЕС

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От 1 ноември Сърбия няма да може да внася руски петрол, който се доставя в страната с танкери и след това по тръбопровод през Хърватия. Причината – наложените от Европейския съюз санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна.
Сърбия вече започна да търси алтернативи на петрола от Русия и посочи като една от тях този от Ирак. Според президента Александър Вучич обаче неговата цена е по-висока, което увеличава разходите.
Санкциите срещу Русия бяха обсъдени и в Москва, където на среща със Сергей Лавров сръбският вътрешен министър заяви, че докато Вучич е президент, Сърбия "няма да се занимава с антируска истерия". По другата водеща тема – Косово, Лавров на свой ред е уверил, че позицията на Русия остава непроменена.

 

Що се отнася до ситуацията в Косово и Метохия, аз съм много притеснен. Сърбия ще направи всичко възможно да запази мира. Готови сме и на компромиси, и на споразумения. Защото мирът на Балканите е жизненоважен интерес на всички народи, които живеят там.

Александър Вулин, министър на вътрешните работи на Сърбия

Междувременно Съединените щати изразиха подкрепа за продължаване на диалога между Белград и Прищина. При необходимост държавният секретар Антъни Блинкън е готов да се включи в разговорите между лидерите. Във вторник Александър Вучич се срещна с американския посланик в Сърбия.