Euronews Сега

Два американски бомбардировача прелетяха над Балканите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Два американски стратегически бомбардировача Б-52 прелетяха ниско над няколко страни от Югоизточна Европа в знак на подкрепа към съюзниците от НАТО в региона.
Освен над хърватския курорт Дубровник, самолетите прелетяха над сградата на правителството в Скопие, Република Северна Македония, централния площад "Скендербег" в албанската столица Тирана и над адриатическото крайбрежие на Черна гора.

 

Ние винаги стоим до нашия съюзник в НАТО. Не трябва да има съмнение в това. Нашите стратегически партньори вървят ръка за ръка с нас, това е послание за единство.

Юри Ким, посланик на САЩ в Албания

Албания е един от основните съюзници на САЩ на Балканите. Страната дори прие около 1000 афганистански бежанци след падането на Кабул под властта на талибаните преди една година.
Демонстрационният полет на бомбардировачите дойде, след като двама руснаци и украинец бяха арестувани за предполагаем шпионаж във военен завод в Южна Албания.
Руснакът, с инициали М.З., на 24 години, беше задържан, след като влязъл на територията на завода в град Грамш, на 80 километра южно от Тирана, и направил снимки.
Двама охранители бяха ранени от "парализиращ спрей", използван от руснака при оказване на съпротива при ареста му.