Политика

Борисов: Защо ДБ не включиха и „Лукойл“ в декларацията си?

От Георги Колев Георги Колев Редактор

"Промяната" доведе хаос и разруха. Разликата от при нас и при тях е от земята до небето и каквото и да се опитват да обясняват, се оплитат в лъжите си.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, след като „Демократична България” разпространи своя позиция, в която се обявява категорично против връщането на “Газпром” като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности, предаде БГНЕС.

 

Защо руският петрол и „Лукойл”, които по същия начин ощетяват България, „Да, България” не го включват в тяхната декларация като „Газпром?

Бойко Борисов

По думите му, ГЕРБ ще подкрепят документ, в който влиза и „Лукойл” и ясно е заявено, че е подписан и от партията му.

Нали служебният кабинет трябваше да прави само избори, а им оставиха най-важното нещо в държавата – да осигури доставките на газ, каза още Борисов. Според него служебният вътрешен министър Иван Демерджиев трябва да разследва умисъла на кабинета „Петков” относно газовите договори.

Надявам се след чадъра на Бойко Рашков службите да се задействат, допълни Борисов.

Борисов попита и къде е решението на Министерския съвет, където те резервирате 7 танкера с газ. Той застави служебното правителство да резервира поне за милиард и половина газов ресурс. Призовавам служебното правителство да резервира незабавно слотове за 2023 година, каза още Бойко Борисов.

"Политиката е като във футбола – има можещи и неможещи", заяви той и допълни, че от ГЕРБ искрено уважават колегите си от "Да, България". "Радваме се, че ни подкрепят за "Газпром", призоваваме ги да ни подкрепят и за "Лукойл", каза още Бойко Борисов.

Той съобщи, че е готов да бъде подписан проектозакон за "Лукойл" с ДБ и това да бъде "първият проект на закон в парламента".

 

Кирил и Асен ни поставиха в това положение да няма слотове, да няма танкери. Те дойдоха и за година и половина съсипаха всичко.

Бойко Борисов

Той добави, че през 12-те години управление на ГЕРБ не е имало подобни проблеми.

По отношение на реденето на листи за предсрочните парламентарни избори Борисов каза: 'Нашите листи са готови, половината от младежите са на избираеми места."

Ние просто знаем как се решават кризи, не виждам друг, който може да се оправи, категоричен е той и призова „българите да си спомнят времената когато Макрон, Ердоган и други държавници почиваха в България”.

"Ако не намерим път за стабилно управление, ще влезем в каскада от избори в най-нестабилното време", посочи бившият премиер и подчерта, че на хората им омръзна от избори и искат да видят решение на проблема.

На въпрос как ще коментира думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, че ГЕРБ не са изготвени проекти за "Хемус", той отговори: "Изгонихме архитекта Шишкав от ГЕРБ, защото имаше смъртен случай."