Европа

Швеция обмисля нови мерки срещу престъпността

От Euronews България Euronews България

Всяка седмица поне един човек в Швеция умира при стрелба с огнестрелно оръжие. Темата за престъпността отново излиза на преден план само няколко седмици преди парламентарните избори в страната на 11 септември. Най-скорошният подобен инцидент е от миналия уикенд, когато 15-годишно момче уби един човек и рани друг при стрелба в мол.

Тази година по най-малко един човек на седмица умира при стрелба в страната, чието население е малко над 10 милиона.

Според проучване в списък от 22 европейски държави Швеция е втора по смъртни случаи, предизвикани от огнестрелно оръжие. Единствено в Хърватия те са повече. Премиерът на страната обеща да започне "офанзива срещу престрелките".

 

Тази офанзива ще се осъществи на два фронта - срещу оръжията и срещу бандите. Първо, ще предприемем директни действия срещу трафика на незаконни оръжия. В бъдеще полицията ще може да претърси всяко мазе, всеки апартамент, всяка кола, където престъпниците може да крият оръжия. Дори без конкретни подозрения.

Магдалена Андершон, министър-председател на Швеция

В много предградия полицейското присъствие е засилено. Социалдемократическото правителство иска да предприеме още по-строги действия, например повишаване на минималната присъда за тежки престъпления с оръжие от 2 на 4 години затвор.