Европа

Унгария уволни шефове на метеорологични служби след грешна прогноза

От Euronews България Euronews България
Hungary Fireworks Хората гледат фойерверките над река Дунав и парламента по време на тържествата по случай националния празник на Унгария в Будапеща на 20 август 2021 г. Снимка: Copyright FERENC ISZA / AFP чрез Euronews

Унгарското правителство уволни ръководителя на службата за прогнозиране на времето и неговия заместник, два дни след като планираните за празника на Будапеща фойерверки бяха отложени поради опасения от лошо време, които така и не се сбъднаха.

Корнелия Радич и Дюла Хорват от Националната метеорологична агенция (НМС) бяха освободени от постовете си от министъра на технологиите и промишлеността Ласло Палкович.

Към този момента министерството не е дало обяснение, в отговор на запитване на АФП.

Съобщението дойде ден след като медии разкритикуваха метеорологичната агенция, чиято прогноза за гръмотевични бури и пориви на вятъра доведе до отмяната на фойерверките в събота.

Те дадоха подвеждаща информация за степента на лошото време, което подведе оперативния екип, отговарящ за безопасността

вестник "Ориго"

През 2006 г. тържествата са потопени в траур от силна буря, която убива петима души и ранява няколкостотин, като всява паника сред повече от милион души, дошли да гледат шоуто на река Дунав.

В неделя агенцията NMS се извини, като се позова на "фактора несигурност, присъщ на метеорологичната професия".

 "Те не можаха да създадат желаното време, бяха уволнени. Не, това не е диктатура в Централна Азия, това е Унгария на Фидес", заяви иронично във Facebook Андраш Фекете-Гьор от опозиционното Движение "Моментум", визирайки управляващата партия.

Шоуто с фойерверки, обявено за "най-голямото в Европа" в чест на "хилядолетната унгарска държава", беше пренасрочено за следващата събота (27 август).

През юли опозицията призова събитието да бъде отменено, осъждайки го като "безполезно пилеене на пари" в момент, когато правителството на Виктор Орбан изисква жертви от хората в период на икономически трудности.