Европа

Ограничения: В Унгария чужденците ще зареждат по-скъпо гориво

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 122824

Националността определя вече цената на бензина в Унгария. Правителството реши да прилага две цени на горивата. Така унгарските граждани ще плащат намалената цена, а чужденците - пазарната. Разликата е близо 40%. Кабинетът обоснова решението си със сигурността на доставките в страната, заради продължаващата война в Украйна.

 

Бензинът в Унгария вече ще се предлага на различни цени за местните и чужденците. Така вече шофьорите, които преминават границата с Унгария, за да заредят по-евтин бензин, трябва да плащат значително по-висока цена за горивото за автомобилите си.

За да се предотврати петролния туризъм, унгарското правителство реши, че само автомобили с унгарски регистрационни номера могат да бъдат зареждани на официално определената цена от 480 форинта - равностойността на 1,22 евро за супер бензин А95 и дизел. Чуждестранните превозни средства трябва да плащат пазарната цена, която според съобщения в медиите е средно с 40 % по-висока от официалната цена.

Мярката е част от пакет, с който унгарското правителство иска да противодейства на икономическите последици от войната в Украйна.

 

Тъй като цените на горивата в Унгария са най-ниските в Европа, бензиновия туризъм в близост до границата се е увеличил и сега застрашава вътрешните доставки. Защитата на сигурността и икономиката на страната е основен приоритет.

Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския министър-председател

Вечерта пред бензиностанциите в близост до границите със съседните Австрия и Словакия се образуваха дълги опашки, тъй като много чужденци все още искаха да заредят гориво на по-евтината официална цена. Различното третиране на граждани на други държави от ЕС на бензиностанциите повдига въпроса дали Унгария не нарушава забраната на ЕС за дискриминация. Ръководителят на канцеларията на премиера Виктор Орбан Роган призна, че новият регламент за цените може да доведе до дискусии с Брюксел.