Европа

Украинските войници поддържат висок боен дух на фронта

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В навечерието на половин годишнината от началото на войната в Украйна, на фронтовете се усеща привиден застой. Въпреки обявяваната на няколко пъти голяма контраофанзива на украинската армия, засега по-скоро това е обещание, чиято цел е да държи висок моралът и бойният дух на войниците. 
Часовете се нижат безкрай за украинските войници на фронта при Николаев в южна Украйна. Те прекарват голяма част от деня под земята – там ядат, спят, почиват на фона на артилерийския огън, който си разменят с врага. Минаха 6 месеца, откакто тлеещият конфликт прерасна във война на изтощение.

 

Сега ние стоим на позиции, заети преди от врага. Ние ги изтласкахме, но сега правят опити да пробият нашата отбрана.

Йевген, украински войник и лекар

Извън окопите, там където някога са се издигали градове и села, сега има разрушение. Дългочаканата контраофанзива на украинската армия засега не се е осъществила.

 

Глобална контраофанзива никога няма да бъде обявена предварително. Ще бъде дадена команда, подходящ сигнал и ние ще преминем в контраатака. По принцип тази информация се разпространява с цел повдигане на морала на войниците.

Артьом, заместник-командир на батальон 

За украинските войници войната е като влакче на ужасите, с върхове и падения, но с една съществена разлика – те защитават родната си земя.

Фронтовите линии са в привиден застой, но украинските сили получиха морален тласък след неотдавнашните атаки по руска военна инфраструктура на Кримския полуостров. Руснаците го смятаха за недосегаем, но изглеждаха се заблудиха.