Euronews Уикенд

След половин година война: Зеленски предупреди за провокации преди Деня на независимостта

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Russia Ukraine War Lithuania 22209505261429 Снимка: AP

В Украйна тече подготовка за честването на Деня на независимостта на 24 август. В същото време се навършват шест месеца от руската инвазия в Украйна. Но тази година няма да има военен парад. Вместо това властите изложиха унищожени руски танкове.

Президентът Володимир Зеленски предупреди украинците да бъдат бдителни през следващата седмица, когато се готвят да отбележат Деня на независимостта, след като нови взривове удариха Крим, а ракета рани 12 цивилни близо до атомна електроцентрала. Той призова още да не позволяват на Москва да "разпространява униние и страх" сред тях, докато отбелязват 31-вата годишнина от независимостта от съветско управление.

 

Трябва да сме наясно, че Русия ще се опита да направи нещо особено отвратително и жестоко следващата седмица. Такъв е нашият враг.  Тази седмица се навършват 6 месеца от пълномащабната инвазия на Русия. Тази война промени всичко - за Украйна, за Европа и за света. Да си спомним колко победи успяхме да изтръгнем срещу руската армия, която в продължение на десетилетия се считаше за непобедима.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски обясни, че тази година е "наистина специална", като се има предвид, че буквално се усеща във въздуха на Крим, че окупацията там е временна и че Украйна се завръща. След многобройните съобщения за свалени безпилотни самолети и експлозии във военни съоръжения на анексирания от Русия черноморски полуостров, Зеленски заяви, че се готви повторно анексиране. Русия присъедини Крим през 2014 г., въпреки международните протести.

В пристанищния град Мариупол в Източна Украйна, контролиран от Русия след седмици на боеве, официални лица съобщиха, че новият кмет Константин Ивашченко, назначен от Русия, е оцелял след опит за убийство.

Шест месеца след нахлуването на Русия в Украйна това се превърна в най-тежкия въоръжен конфликт в Европа от десетилетия насам. Десетки хиляди цивилни и войници вероятно са загинали. Милиони други бяха принудени да напуснат страната или са били вътрешно разселени. Разрушени са фабрики, болници, мостове, училища и жилища.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и се надяваше да завладее страната в блиц-контрол, който да продължи само няколко дни или няколко седмици. Но тъй като инвазията на Москва продължава вече половин година, Кремъл изглежда е затънал в нещо, което прилича на война на изтощение, без да се вижда краят ѝ и с малко успехи на бойното поле. Въпреки това изглежда все по-малко вероятно той да отслаби хватката си върху територията, която е спечелил досега, коментират анализатори.