Общество

Възстановка: Илинденско-Преображенското въстание оживя

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

При засилени мерки за сигурност преминаха честванията по повод 119-тата годишнина от Илинденско-преображенското възстание. Гостите се пренесоха назад във времето, като станаха свидетели на тематична възстановка.

Хиляди се стекоха и тази година на Петрова нива край Малко Търново, където традиционно се провежда националния възпоменателен събор в чест на 119 години от Илинденското-Преображенско възстание. Старндажнци, тракийци, редица гости станаха свидетели на възсатовка на събитията от времето, когато на това място се е провел истоическия конгрес с 300 души делегати, войводи и четници взел решението за възстание.

 

Това е нивата на дядо Петър, затова е Петрова нива, на която се е състоял конгреса. Мястото го избира Дико Джелебов. Почва усилена подготовка, разпределя се оръжието, разпределят се участъците, войводите и няколко седмици след конгреса избухва възстанието.

Силвия Русева, уредник на Исторически музей Малко Търново

Възстанието е потушено, хиляди губят живота си.

 

Да съм тук на това място е едно уникално усещане, защото възстановката която приключи преди малко пресъздаде събитие, част от събитията които са били преди 119 години именно тук.

Стоян Грозев

Със сантимент и респект към саможертвата на загиналите днес бяха и уастниците в зрелищната възстановка.

 

Това е куртката на Ванчо Михайлов, английската, това е кожената шапка със зашит патрон на Тодор Александров. Аз участвам във всякакви възстановки. Аз в къщи имам някъде към 12 униформи и 12 пушки, имам само три турски униформи.

Димо Димов, актьор в ролята на бунтовник

След толкова години да влезеш в чужд живот, да го пресъздадеш, но все пак наложи се и го направихме. Странно е.

Георги Петров, актьор в ролята на заптие

Съборът приключи със заупокойна молитва в памет на загиналите и тържествена заря-проверка.

 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Петрова нива