Европа

Полярни реакции провокира видеото на Сана Марин

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изтеклото видео на финландския премиер Сана Марин породи полюсни реакции сред гражданите. Някои смятат, че тя трябва да се държи на ниво, заради високия си пост, а според други - е напълно нормално една млада жена да се забавлява в свободното си време.

 

Жителите на финландската столица Хелзинки масово обсъждат изтеклия видеозапис, в който министър-председателят на страната Сана Марин танцува и се забявлява на частно парти.

Опозиционните лидери призоваха премиера да се подложи на доброволен тест за наркотици и тя се съгласи, заради "собствената си правна защита".

Марин защити действията си, заявявайки, че е пила алкохол с приятели, но не е употребявала наркотици.

 

Този уикенд нямах правителствени срещи. Имах свободно време и го прекарах с приятелите си. И не съм направила нищо незаконно.

Сана Марин, министър-председател на Финландия

Някои финландски граждани смятат, че за действията на държавния лидер трябва да се изисква "по-висок стандарт".

 

Разбира се, тя има свободно време. Но отново, като министър-председател, като човек, който е избран на най-високия пост в страната, мисля, че трябва да изискваме от тези хора повече. Нормално е - очевидно всеки трябва да може да прави всичко в границите на закона. Но отново, избирателите ще решат дали това е нормално или не. Лично аз смятам, че трябва да изискваме от нашите министър-председатели или президенти по-висок стандарт.  Не само това, което е законно, но достойно за уважение и какво всъщност е почтено.

Джошуа Фагахом, маркетинг специалист

Други съграждани на 36-годишната Сана Марин подкрепиха нейните действия.

 

Мисля, че може би се говори прекалено много за това. Нормално е да се забавляваш и мисля, че всеки си има свое мнение за ситуацията. Но тя също трябва да се забавлява в живота си.

Минту Килиайнен, студентка

Нашият министър-председател е супер. Тя се зае с много трудна работа в много труден период и свърши първокласна работа. Това, което прави в свободното си време, не е наша работа.

Йори Коркман, пенсионер

По-рано Марин беше заявила, че ще продължи да има личен живот въпреки работата си като министър-председател.