Добро Утро, Европа

Усик с втора победа над Джошуа: Украинският боксьор защити световните си титли в Саудитска Арабия

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Saudi Arabia Joshua Usyk Boxing 22233024396403 Снимка: AP

Олександър Усик победи за втори пореден път Антъни Джошуа и защити световните си титли в тежка категория. На галавечер в Джеда, Саудитска Арабия украинският боксьор триумфира след 2:1 съдийски гласа. Английският съдия Стив Грей даде 115:113 точки за Джошуа, докато другите двама (от САЩ и Украйна) отсъдиха 115:113 и 116:112 в полза на Усик.

Двамата се срещнаха за втори път в рамките на последната година, след като през септември 2021 г. Усик спечели в Лондон.

Украинецът защити поясите във версии Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Международна боксова организация (IBO). Към тях той добавя и титлата на списание "Ринг".

Двубоят беше лишен от зрелищни нокдауни или категорично предимство на единия от двамата боксьори. С отличното си движение и бързината си обаче Усик се предпази от големи проблеми. Украинецът започна колебливо, след което набра скорост и за кратко беше разклатен единствено в деветия рунд.

 

Още спортни новини вижте във видеото:

 

Усик остава непобеден в професионалната си кариера, като това беше неговият 20-ти мач. Украинецът има 13 нокаута, но нито един след влизането си в тежката категория през 2019 г.

"Благодаря на всички, които се молиха за мен и ми даваха сила. Ние вече написахме история, всички заедно. Надявам се тези, които са гледали мача да са видяли как не се предадох", каза шампионът и заяви, че е готов да се бие с Тайсън Фюри: "Сигурен съм, че той не се е отказал и иска да се бие с мен. Само Господ знае дали мога да стана абсолютен световен шампион".

За Джошуа загубата е трета в 27 битки сред професионалистите. Британецът остава с 24 победи (22 с нокаут).