Euronews Уикенд

НАТО в Косово: KFOR разполага допълнителни сили в Северно Косово

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Американски войници от НАТО подсилват силите си в северната част на Косово. Напрежението се покачи заради провалените разговори на високо ниво в Брюксел. След срещата на сръбския президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти не беше постигнато споразумение, но върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел, се надява отношеният да се нормализират.

Силите на НАТО в Косово – KFOR, разположиха допълнителни части по главните пътища в Северно Косово. Това се наложи след като напрежението рязко нарастна през последните дни, заради провала на политическите преговори между Белград и Прищина в Брюксел по-рано тази седмица.

Преди месец Косово заяви, че сръбските документи за самоличност и регистрационни табели на автомобилите ще бъдат невалидни на територията на Косово. От 10 години Сърбия прилага същите дискриминационни мерки спрямо косоварите. Прищина отложи мерките с един месец до 1-ви септември.

Все пак съгласие за повече дискусии в бъдеще е достигнато, за да се ускори процесът на нормализиране на връзките между двете страни.

 

Това беше кризисна, а не обикновена среща. Целта  беше да се успокои ситуацията. Съсредоточихме се и върху начина, по който да продължим цялостното нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Двамата лидери имаха възможност да разговарят подробно за това всеобхватно споразумение, тъй като сегашното напрежение е следствие на по-широкия проблем за тези неуредени отношения. Това е симптом, че яростта там, утре може да бъде някъде другаде, защото има съществен проблем.

Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

В този контекст, Западът се опасява, че Русия ще насърчи Сърбия да започне въоръжена интервенция в Северно Косово, което ще дестабилизира допълнително Балканите и ще отклони вниманието от руската война в Украйна.

Европейският Съюз наблюдава от години преговорите между двете страни. Това е едно от основните предварителни условия за евентуалното членство на Косово и Сърбия в Съюза.