Икономика

Заради инфлацията: Домашните любимци са в риск от изоставяне

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Заради повишаващата се инфлация стопаните са по-склонни да изоставят домашните си любимци. От приюти съобщават, че местата им са почти запълнени, защото покачването на цените затруднява хората в отглеждането на животните.

Традиционно те са най-добрият приятел на човека. А сега кучетата и други животни са изложени на риск от изоставяне. Техните собственици съобщават за нарастващи разходи за храна и застраховки заради инфлацията. Приютите за домашни любимци като този във Франция казват, че местата им привършват.

 

Забелязваме, че има все повече хора, които не поемат отговорност, когато си вземат животно. Хора, които не мислят достатъчно за последиците от това. Разходите са големи и ветеринарят е скъп, отиването на почивка, всичко трябва да се вземе предвид.

Орели Итърбид, служителка във френски приют

Инфлацията се отразява и на стопаните във Великобритания. Някои намаляват собствените си разходи, за да имат средства за домашните любимци.

Кризата засяга и гробищата за животни, където масовите кремации нарастват, защото стопаните не могат да си позволят индивидуални.

 

И животните са член от семейството, помагат за нашето добро състояние и по време на пандемията всички семейства прекарваха повече време с домашните любимци. Така че, когато животното почине и не могат да го изпратят достойно, тъгата на хората е по-голяма.

Джейсън Уорд, мениджър на гробище за домашни любимци

Въпреки покачването на цените в Европа през последните месеци хората се надяват да останат заедно с домашните си любимци.