Добро Утро, Европа

Безводието у нас: Има вода в Своге, остава бедственото положение в Свищов

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Водоснабдяването в Своге се нормализира, но бедственото положение в региона още не е отменено. Остава обаче тежка ситуацията в Свищовско, там 8 села с близо 8500 души население са в бедствено положение.

Близо 150 тона питейна вода ще бъдат осигурени от Държавния резерв за свищовските села. След среща на кмета Свищов Генчо Генчев с министъра на регионалното развитие Иван Шишков е било решено още в  следващите дни да започне подмяна на силно компрометирания довеждащ водопровод до село Българско сливово, който е с дължина около 3 км.

Сериозен остава проблемът с водоснабдяването в област Велико Търново. Към днешна дата общо 25 селища в областта са на режим.

Водоподаването в Своге се нормализира напълно. Късно в четвъртък дебитът на водата се покачи, но местните власти препоръчват на жителите на града първоначално да не я използват за пиене. Все още вода ще се разнася с водоноски, докато качествата й се възстановят напълно. Дотогава ще остане и бедственото положение. И към момента не е ясна причината за внезапното изчезване на водата в река Искрецка, както и причината за нейното прииждане. Заради бедствено положение на територията на Община Своге, Българският Червен кръст предостави 5 тона минерална вода от резерва си, с която приоритетно да бъде обезпечена работата на болничните заведения и детските градини.