Добро Утро, Европа

Поскъпване: Как управляващите ще се справят с растящите цени?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 14 122940

Над десет мерки се предвиждат от правителството, като компенсация за бизнеса и гражданите, за преодоляване на кризата с горивата и растящата инфлация. Мерките трябва да станат ясни идната седмица на експертен коалиционен съвет. Това съобщиха представители на управляващата коалиция в предаването "Добро утро, Европа". Коментарите идват на фона на поредното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на газа.

 

 

Въпреки, че само 5 минути бяха отделени на мерките за подпомагане на гражданите и бизнеса на петъчния коалиционен съвет, такива вече са набелязани.

 

Обединихме се около над 10 мерки. Говорим за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хиляди лева. Говорим за възможността за въвеждането на електронните ваучери, говорим за софтуерна фискализация. Говорим за освобождаване от акцизи и намаляване на ДДС на основни енергонесители. За компенсация на потребелението на горива на физическите лица, така че да могат да се подпомогнат.

Венеция Нецова-Ангова, "Продължаваме промяната"

Аз се надявам да се постигне баланс и консенсус, за да може общ пакет от мерки на приемем, за да подпомогнем и бизнеса, и хората в такъв един момент.

Станислав Балабанов - "Има такъв народ"

Смятам, че българският бизнес получи един голям размер на компенсации. Над 4 милиарда. Благодарение на това енергоносителите са сравнително компенсирани. Само погледнете в Европа, мерките там не са толкова добри.

Венеция Нецова-Ангова - "Продължаваме промяната"

Компенсациите за отстъпки при зареждане на горива, ще продължат до края на годината, според разчетите на правителството. Намаление ще има за количество до 50 литра гориво на човек. То ще е в размер на 0,25 лв. на литър.

 

 

Идеята е да е възможно най-близо до това, с което е свикнал потребителят, т.е. когато той отиде и зареди на бензиностанция конкретното гориво, да може да получи отстъпката своевременно.

Венеция Нецова-Ангова - "Продължаваме промяната"

На фона на поредното поскъпване на синьото гориво, междукоалиционните раговори на тема доставки на газ ще продължат.

 

Разбрахме, че има нещо договорено, но предствете си как идва този втечнен газ от Съединените щати? Как се транформира този газ в друг вид газ, за да може да задоволи потреблението у нас?

Станислав Балабанов, "Има такъв народ"

Засега коалицията остава стабилна, въпреки разделенията по въпросите за военна помощ за Украйна и подкрепата за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

Очаквайте скоро пълен запис на участията на двамата депутати в сутрешния блок на Euronews Bulgaria.