Икономика

Икономист: Няма да приемем 7-те танкера, за да не затрудним преговорите с „Газпром“

От Марина Матева Марина Матева Водещ

За мен е малко вероятно България да поиска 7-те танкера с втечнен газ от САЩ. Бих бил доста приятно изненадан, ако това се случи.

Това каза икономистът Евгений Кънев пред Euronews Bulgaria.

Но четейки поведението на сегашното правителство, това е малко вероятно по простата причина, че приемането на офертата ще затрудни преговорите за дългосрочен договор с „Газпром“. Както забелязвате се търсят само краткосрочни доставки. Никой не говори за дългосрочни доставки, незнайно защо. Причината е, че изтича договорът с „Газпром“ и от 1 януари трябва да се вземем цялото свободно количество от „Газпром“.

Имаше време от края на юни до 19 август за закупуване на слотове за разтоварване. Пазарът е достатъчно добре развит за осигуряване на всякакви възможности. Най-слабото оправдание за несключване на договор с американският доставчик е липсата на терминал.

В района има 25-30 различни търговци с капацитети на тръби и терминали. Така стана спешната доставка юни-юли месец.

 

Нищо чудно да се водят тайни преговори с „Газпром“ за нов дългосрочен договор.

Смяната на ръководството на „Булгаргаз“ е сигнал в същата посока. Уж спешно трябваше да разглеждат офертата на американците, как да се тълкува междувременно смяната на шефа на „Булгаргаз“? Нима се очаква новият шеф, който няма нищо общо с професията, да разгледа офертата и да търси терминали? Ясно е, че посланието е, че реално не се гледа сериозно на офертата на американците, каза Кънев.

Вижте цялото интервю във видеото