Европа

Русия отказа да демилитаризира АЕЦ „Запорожие“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района около Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Този ход ще направи централата по-уязвима, обясниха руски служители.
Това става на фона на нарастваща загриженост за безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа, докато двете воюващи страни се обвиняват взаимно за обстрела на района.
Ожесточени сражения се водят в Североизточна Украйна. Броят на загиналите в Харков, се е увеличил след руските бомбардировки на жилищни сгради. Спасителите извадиха още шест тела от развалините, след като предишния ден бяха открити 13. По време на ударите бяха ранени десетки хора.

 

Ситуацията е ужасна. Това са най-големите загуби, които Харков е претърпял от началото на войната. Говоря за много убити хора, жертви и ранени. Този петък в град Харков е обявен ден на траур.

Игор Терехов, кмет на Харков

Руската армия твърди, че е атакувала временна база на чуждестранни наемници, като е убила 90 от тях. На разпространени кадри се вижда пожар в склад за боеприпаси в Русия, близо до границата с Украйна. Това се случва няколко дни след експлозиите във военна база и склад за боеприпаси в анексирания от Москва Крим. Русия също така обяви разполагането на военни самолети, въоръжени с най-съвременни хиперзвукови ракети, в анклава Калининград, разположен между членовете на НАТО Полша и Литва.
На фона на продължаващите военни действия продължава напрежението около най-голямата атомна централа в Европа.
Обявеното от руските окупатори спиране на Запорожката АЕЦ в Украйна може да предизвика катастрофа като тази в японската "Фукушима-1" през 2011 г. Това предупреждение отправиха експерти от Държавната инспекция за ядрено регулиране в Киев.
Руското министерство на отбраната заяви, че Запорожката АЕЦ може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват обекта – нещо, което Киев отрича да е правил. Украинското военно разузнаване предупреди за възможна руска операция в АЕЦ в петък.
Ако се прекъсне енергозахранването на централата, може да излязат от строя системите за охлаждане, да се повредят активните зони на реакторите и да бъдат изхвърлени радиоактивни вещества в околната среда. Точно по този сценарий се разви аварията във "Фукушима", но заради природни катаклизми, припомнят медиите.
При спиране на всички блокове трябва да се гарантира стабилно външно енергоснабдяване. Обстрелите обаче са повредили три от четирите електропровода, свързващи АЕЦ с енергийната система на Украйна. Ако бъде повреден и четвъртият, централата няма да може да получава енергия за своите нужди.