Спорт

Автоголове донесоха успеха на Лудогорец и ЦСКА-София в Европа

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Лудогорец взе само гол аванс в домакинството си на Жалгирис в първи плейофен двубой за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Българският шампион спечели с 1:0, благодарение на автогол, който гостите си отбелязаха още във втората минута. Също с автогол ЦСКА постигна минимална победа с 1:0 над Базел в първи плейофен мач в Лигата на конференциите и взе ценно предимство срещу швейцарския тим.
Разписа се Иван Татомирович, който отклони топката след изстрел на Кирил Десподов от пряк свободен удар. Лудогорец беше много по-добър преди почивката, когато удари три греди. Българският състав направи много пропуски и не се възползва от домакинството си, като след седмица ще гостува във Вилнюс на изкуствен терен.
Голям длъжник за българския състав бе Десподов, който въпреки че имаше роля при попадението, изпусна най-чистото положение, удряйки греда от два метра. В края на мача нападателят пропусна и друга чиста ситуация.
Минималната победа обаче дава по-големи шансове на Лудогорец да стигне до групите на Лига Европа за шеста поредна година.
С автогол ЦСКА постигна минимална победа с 1:0 над Базел в първи плейофен мач в Лигата на конференциите и взе ценно предимство срещу швейцарския тим. Пред около 12 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" червените трябваше да чакат до 70-ата минута, когато падна единственото попадение.
Тогава защитникът Серхио Лопес прати топката в собствената си мрежа. В хода на двубоя ЦСКА-София имаше по-добрите положения и игра по-активно с изключение на началните минути, в които си личеше притеснение в редиците на червените.
Освен попадението ЦСКА-София имаше претенции и за дузпа в края на мача, когато футболист на Базел игра с ръка в наказателното поле. Реваншът е след седмица в Швейцария.
След по-колеблива първа част, в която Базел разчиташе на контраатаки, а ЦСКА-София опита да бъде по-активен, чисти положения нямаше. Футболистите в червено бяха много по-агресивни и настъпателни след почивката. Тогава влизането на Дауда Бамба донесе импулс, а попадението падна след флангова атака.
В 70-ата минута Маурисио Гарсес центрира отдясно, а бранителят на Базел Лопес опита да изчисти, но прати топката в мрежата.