Общество

Зам.-кметът на Своге: Сондажите ще облекчат положението, но няма да решат проблема с водата

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Новоизградените сондажи и монтираните помпи ще облекчат положението в общината и ще могат да се покрият базисни битови нужди. Те обаче няма как да заместят напълно основния водоизточник на региона – река Искрецка.

Това заяви в интервю пред Euronews Bulgaria заместник-кметът на община Своге Валентин Михайлов. 

Ако досега са били необходими 130 л вода в секунда за задоволяване на нуждите по селата на река Искрец и града, сега в момента има около 30 л.

Според нас вариантите са два – единият е т.нар. карстови тапи, запушване вътре в самата пещерна система, което ми се струва най-вероятно. Може да има и друга причина – евентуално леки земетръси, които да указват влияние върху пещерната система, която е около 200-220 км.

 

Основното нещо е да търсим алтернатива, но засега друг водоизточник за града и селата нямаме

Прогнозите за дебита на сондажите е 5-10-15 л в секунда. Два сондажа са 30 л. Трябва да се намери причината и да се реши въпросът с основния водоизточник, който е незаменим в момента, каза управникът.

По думите му, засега водата, която се раздава на хората е достатъчно. Открити са повече от 18 пункта още от вчера сутринта. Кметът на Столична община г-жа Фандъкова се отзова първа и прати първите цистерни с питейна вода. Сдружението на общините със своите кметове – кметът на Гоце Делчев, на Ихтиман, Елена, Троян, Ботевград. Михайлов уточни, че водоноските обикалят по къщите, включително и след обаждане в общината и носят вода на хората.

Вижте цялото интервю във видеото.