Euronews Primetime

Тома Биков, ГЕРБ: Не каним никого за коалиция, трябва сами да дойдат

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Това, че ще сме първа политическа сила е почти ясно. По-важното обаче е, че след тези избори българският политически елит и тези, които влязат в Народното събрание са длъжни да сложат край на тази политическа криза.

Това каза пред Euronews Bulgaria Тома Биков от ГЕРБ.

В този контекст кой ще е първи и кой ще е втори е нещо важно, но е важно от гледна точка на това кой ще бъде носещата конструкция на бъдещото управление. Ако парламентът не е в състояние за пореден път да излъчи правителство, то тази политическа криза е на път да разруши цялата политическа система.

 

За нас в тази ситуация е необходимо да бъде съставено проевропейско и антикризисно управление. Имаме готовност да посочим и посока и програма, с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и план за стабилизация, не само на държавата, а изобщо на българското общество.

Ние сме дали нашата концепция какво смятаме да бъде следващото управление и в какво ние бихме участвали. Ако „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имат друго намерение и друга концепция за управление, която изключва това то да бъде проевропейско и антикризисно, а да има някаква друга посока и цел, трябва да отговорят те. Но не би било адекватно и честно спрямо техните избиратели, които в крайна сметка са хора с проевропейски възгледи.

Последното управление начело с г-н Петков се провали заради това, че не успя да си измисли втора цел, извън тази да унищожи ГЕРБ или по-меко казано да държи ГЕРБ извън властта.

Ние не каним никого, а казваме нашите действия какви ще бъдат. Всеки който смята, че управлението трябва да има проевропейска посока трябва сам да дойде. За съжаление от другата страна наблюдавам, че няма голям потенциал да бъде разбрана сложността на политическата отговорност.

Смятам, че една от гаранциите, че следващото управление ще бъде съставено и ще бъде стабилно е, ГЕРБ да спечели изборите с една внушителна разлика спрямо втората политическа сила, която и да е тя.

 

Възможността следващият парламент да се провали е огромна

Ако продължим да правим едно и също, ще постигнем същите резултати.

За нас всяко взаимодействие с „Продължаваме промяната“ е огромно предизвикателство. Както за нас, така и за нашите избиратели. Това би било огромен компромис, който е на ръба на нормалния компромис. Ако някой от тези формации смята, че ние неистово искаме да работим с тях се самозаблуждава и се надценява. Ние нямаме никакво желание да работим с тези хора. Ако казваме, че искаме да водим разговор, го правим единствено и само, защото осъзнаваме в колко сложно състояние се намира страната и колко биха били тежки последствията, ако провалим следващ парламент. Това в никакъв случай не е оферта към тези формации, каза Биков.

В следващия парламент трябва да бъде възстановен политическият диалог независимо кой е в опозиция и кой в управление. Диалогът е нещо задължително за демократичната система. Имаме дългогодишни базови консенсуси в страната, които бяха на път да бъдат разрушени. Например консенсусът около нашата цивилизационна принадлежност, към Европа. По същия начин стоят въпросите с модернизацията на Българската армия, с преговорите за членство в ЕС на РС Македония и Албания. Това са стратегически въпроси, по които се оказа, че без опозицията, управляващото мнозинство изобщо не беше в състояние да вземе решение. Така желаният партньор на ПП и ДБ в лицето на БСП и г-жа Нинова не ги подкрепи по нито едно важно стратегическо решение, каза още Биков.

Вижте цялото интервю във видеото.