Добро Утро, Европа

Венеция Ангова, ПП: Още нямаме решение за коалиция с ДБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все още няма отговор на въпроса ще има ли коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Венеция Ангова от ПП.

Тя съобщи, че резултатите от социологическото проучване вече са ясни, но не дават еднозначен отговор за ползите от общо явяване. Разговорите между лидерите на двете формации продължават. Имаме още 10 дни да обмислим по какъв начин да продължим с коалицията, така че призовавам да ни дадете това време, каза Ангова. Най-важното по думите й е как да се осигури антикорупционно мнозинство в следващия парламент. Тя разказа, че проведеното изследване е дълбочинно и в зависимост от целевите аудитории получават малки разлики. Отговорите по отношение на явяване в коалиция се различават с няколко процентни пункта, допълни тя.

 

Идеологически сме повече в центъра – в дясна посока задържахме данъците, а в лява направихме една много добра социална политика. Но в случая въпросът е повече математически, защото търсим мнозинство в 48-ия парламент.

Нейното мнение е, че въпросът с коалицията с ДБ не трябва да бъде толкова на дневен ред, защото това е въпрос на тактика, а трябва да се мисли дългосрочно за стратегията и политическата обстановка.

По повод лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Ангова каза, че имат ценностни различия и няма как да преговарят с някого, с когото имат пълен разрив на разбиранията за посоката, в която искат да се развиваме като държава. По думите й,



България трябва да излезе от гангстерския филм с лек ретро вкус

Виждаме политиката на Борисов като такава в минало време, каза Ангова.

По повод взаимоотношенията им с БСП, тя каза, че доверие може да се изгради. Позицията на социалистите за възобновяване на разговорите с „Газпром“ не е в конфликт с тяхната, която е диверсификация и би могла да включва разговори за част от доставките от „Газпром“.

Вижте цялото интервю във видеото.