Euronews Сега

Хеликоптери превозиха двете пострадали деца до Белград, подготвят още три за транспортиране

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

С два хеликоптера днес преди обяд от летище София бяха транспортирани за Сърбия двете деца, които пострадаха тежко при катастрофата на АМ „Тракия“ край Стара Загора. Хеликоптерите бяха оборудвани с реанимационни екипи. 

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев беше също на летището и потвърди, че няма опасност за живота им.

 

Подготвя се транспортирането на още три деца

Те все още се намират под медицинско наблюдение в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, каза д-р Меджидиев.

Здравословното състояние на другите три деца е значително подобрено и затова се създава организация за транспортирането им, съвместно съвместно със сръбския здравен министър и с отговорните институции в двете държави, обясни Меджидиев. Той посочи, че за целта отново ще бъдат използвани линейки на ЦСМП, съпроводени от екип на МВР.

Двете деца, които днес се прибраха в Сърбия са в стабилно състояние и прогнозите са добри. Екипите на „Пирогов“ са положили всички необходими медицински грижи, което направи възможно да бъде организирано транспортирането на децата до Сърбия по въздух.

След като колегите от „Пирогов“ извършиха всички необходими медицински интервенции, в т.ч. и няколко операции, а в рамките на последните два дни наблюдавахме подобряване на състоянието на децата, беше взето решението, че транспортирането може да се осъществи с хеликоптери, на борда на които има и реанимационни екипи. Отчетохме и факта, че децата ще се чувстват по-добре и възстановяването ще е по-лесно там, където са семействата и близките им“, коментира министър Меджидиев.

Здравният министър отново поздрави екипите на УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ Стара Загора и центровете за спешна помощ в Сливен, Стара Загора и София за отлично свършената работа. Д-р Меджидиев разговаря с близките на двете пострадали деца, които също изказаха благодарност на медицинските екипи и институциите, ангажирани с транспортирането и грижите за децата. Shofior Srubski Avtobus Съдът в Стара Загора гледа мярката на шофьора на сръбския автобус. Снимка: БГНЕС

Междувременно Районният съд в Стара Загора наложи мярка "задържане под стража" на 40-годишния шофьор, обвинен за тежката катастрофа с автобус на „Тракия“. 

Защитникът на шофьора ще обжалва определението. Той поиска "подписка" или "парична гаранция", но съдът отказа.

Сръбското вътрешно министерство пък излезе с информация от проверка на собственика на автобуса и на наемателя.

От нея стана ясно, че собственикът на катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус има издадени над 99 акта за сериозни нарушения, а наемателят на автобуса има регистрирани 4 тежки нарушения. Сред тях нарушаване на работното време, нарушения при натохграфа и др. Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента е 3,5 млн. динари. Има образувано досъдебно производство и за нарушение по Закона за безопасност на движение по пътищата. На наемателя общата стойност на нарушенията са 424 хиляди динари.