Добро Утро, Европа

Изграждат сондаж в Своге, кризисен щаб бори безводието в Търновско

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Увеличава се дебитът на водоизточника, който захранва град Своге - 41 литра в секунда.  Днес започва аварийно изграждане на сондаж, който да осигури вода в трите села в община Своге, които останаха на сухо преди няколко дни.

Експерти са направили оглед, за да преценят къде по поречието на река Искрецка да бъде извършено водохващането.

 

Сондажът ще облекчи положението на местното население, но няма да задоволи всичките му нужди

Към момента на територията на засегнатите населени места са осигурени 18 водоноски за снабдяване с питейна вода и вода за битови нужди. Очаква се да пристигнат и 5 тира с бутилирана минерална вода. Министерският съвет отблокира от държавния резерв 99 тона питейна вода. Предстои да бъдат докарани и 50 тона от Девин. От понеделник в селата Свидня, Церово и Искрец е обявено бедствено положение заради пресъхване на единствения им водоизточник река Искрец.

„Река Искрец е основен и много трудно заменим воден източник за община Своге. Към момента се правят спешни проучвания за сондажи, чрез които да се създадат алтернативни водни източници за региона, но те няма как напълно да заменят реката“, заяви пред екипа ни заместник-кметът на община Своге Валентин Михайлов. В същото време собственици на развъдници за риба в региона отчитат милиони загуби. 

Кризисен щаб за справяне с безводието в региона бе създаден и във Велико Търново

Вчера областният управител по спешност разговаря с кметовете на 10-те общини и се срещна с началника на Националния военен университет, тъй като повече от 20 села са на воден режим. Основните причини за безводието са остаряла водопроводна мрежа и намаляване дебита на местните водоизточници заради сушата.

От вчера в 8 села в Свищовско е обявено бедствено положение, от режим на водата страдат повече от 7000 жители. Водоподоването в село Българско Сливово е сред най-проблемните, като през лятото е нетърпимо.