Политика

Придвижват първото искане за плащане по плана за възстановяване

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Atanas Pekanov Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост до края на този месец, след което ще изчака първото плащане до два месеца след това – през есента.

Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на служебния кабинет.

Той обясни, че проекта за комуникационна система ТЕТРА на МВР, който е бил изваден от предходното служебно правителство от ПВУ, е вкаран обратно от кабинета "Петков". На обществената поръчка за такава система, организирана от МВР, не се е явил нито един участник, поради което предходният кабинет е възложил поръчката на “Информационно обслужване”. ЕК е счела това за нарушение, обясни Пеканов.

 

Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че сега поръчката ще бъде възложена наново с максимален кръг участници

По проблема за струпването на тежкотоварни камиони край Русе и Видин Демерджиев каза, че трафикът се е увеличил с 20% годишно и поради тази причина от вчера по план тировете биват спират на паркинги и пропускани поетапно от специално Координационно звено. Ще се работи и за това, тировете да минават границите ни по-бързо.

По отношение на предстоящите избори, министър Демерджиев посочи че, МВР работи по организацията, използват се СРС-та и информатори за работа с лица, които имат отношение по проблемите на купувания и корпоративен вот. Ще бъде усилена оперативната работа по тези проблеми, която, според него, е била занемарена.