Политика

Европа да казва "Не" на Путин за екстрадиция на руснаци, предлага Радан Кънев

От Euronews България Euronews България
9337380 Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Всички процедури по екстрадиране на руски граждани от Европейския съюз към Руската федерация да бъдат прекратени. Този призив отправи евродепутатът от България Радан Кънев към Европейския парламент и Европейската комисия в официално писмо с гриф "Спешно".

Това съобщи самият Кънев в своя фейсбук профил късно снощи.

Повод за инициативата му е нашумелият случай на руския гражданин Алексей Алчин, който от 8 години живее във Варна. През февруари той публично изгори своя паспорт в знак на протест срещу започналата тогава инвазия на Русия в Украйна.

Властите в Москва заведоха дело срещу него и поискаха екстрадицията му. Обвинението обаче не е заради бунта му, а за укриване на данъци в особено големи размери.

В началото на август варненският окръжен съд излезе с решение Алчин да бъде предаден на Руската федерация. Това предизвика бурно недоволство и протести на правозащитници и граждански организация. Случаят беше отразен и от международните медии.

 

В публикациите се появиха предупреждения, че решението на българския съд залага опасен прецедент

"Въпреки че екстрадирането традиционно е национална компетенция, Хартата за основните права в ЕС ясно и еднозначно забранява екстрадицията към държави, в които съществува опасност от грубо погазване на човешките права. Русия без съмнение е точно такава държава", мотивира инициативата си евродепутатът Радан Кънев.

В позицията си до евролидерите той пише още:

 

Всеки руски гражданин, участващ открито в антивоенни и опозиционни действия, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но дори е заплашен от ефективна, ако не официално произнесена смъртна присъда

Затова Кънев призовава Европейската комисия да издаде препоръка към всички държави членки на ЕС да преустановят всички текущи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани към Русия.

Инициативата му може да бъде подкрепена от всеки евродепутат до 1 септември 2022 г.

В момента Алексей Алчин е задържан във варненския арест и очаква решението на местния Апелативен съд, което ще бъде окончателно. Делото е насрочено за следващата седмица.