Euronews Primetime

Съпруга на заплашен от екстрадиция руснак: Опит на Русия да отмъсти на противник на режима

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Искането за екстрадиция на руския гражданин Алексей Алчин му е било предоставено след като вече е бил задържан – в понеделник.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Олга Гюрова, съпруга на Алексей Алчин, заплашен от екстрадиране в Русия.

По думите й, от миналия понеделник съпругът й е в затвора. В искането за екстрадиция е посочено, че той има някакви данъчни задължения, за които той не е знаел.

 

Последните документи, които е извадил от данъчното преди да се премести в България, свидетелстват, че нито той, нито фирмата му имат задължения

Според Гюрова, истинските причини за искането за екстрадиция е желанието на мъжа й да скъса всички връзки със страната агресор, започнала войната в Украйна и решението му да си изгори руските документи. Това го изкара престъпник. Това е нормална практика в Русия – хората, несъгласни със ставащото в страната да се подлагат на репресии от наказателен характер. Тъй като не могат да им се предявят обвинения, че са несъгласни с политиката, към тях се прилагат наказателни мерки и се завеждат наказателни дела. Това е поредният опит на руската държава да отмъсти на един противник на режима в Русия, каза жената.

Надявам се, че съдът ще приложи европейското право и ще бъде на висотата на много европейски съдилища, които са отказвали екстрадиция на руснаци, заключи Гюрова.

Вижте цялото интервю във видеото.